Международната асоциация на спортната преса (AIPS) обяви норвежката легенда в биатлона Оле Ейнар Бьорндален и представителката на Беларус Дария Домрачова за най-добри спортисти на зимните олимпийски игри в Сочи. В допитването на AIPS са участвали журналисти от 20 страни.

Бьорндален спечели два златни медала в Сочи. Той изпреварва при мъжете само с 1% корееца с руски паспорт Виктор Ан (28% срещу 27%). Ан има три златни медала и един бронзов в шорттрека на Олимпиадата. В тройката попада и френският биатлонист Мартен Фуркад с 12% след два златни и един сребърен медал.

Биатлонистката от Беларус Дария Домрачова спечели три златни медала и събра 45% от гласовете на журналистите. На второ и трето място останаха словенската състезателка в ски-алпийските дисциплини Тина Мазе с 21% след два златни медала и норвежката ски бегачка Марит Бьорген със 7% въпреки трите си златни отличия.

За най-добър отбор на Игрите бе избран женският на Холандия по бързо пързаляне с кънки - 16%. По 4% са събрали словенските и канадските хокеисти, мъжкият тим на Норвегия по кърлинг и състезателките по биатлон от Украйна.

За най-атрактивен спортист е определен американският сноубордист Сейдж Коценбърг, събрал 8%. Той спечели златото в дисциплината слоупстайл. На втора позиция е тимът на Ямайка по бобслей със 7%, а трети е бобслеистът от САЩ Джони Куин с 4%.