От днес светът е Олимпиада! Преди минути бяха открити XXII Зимни игри в Сочи. Те ще продължат до 23 февруари и вече счупиха няколко рекорда. В надпреварата участват спортисти от 88 страни, което е рекорд за бяла олимпиада, а за организирането й отидоха цели 51 млрд. долара.
1_2.jpg
С уникална, пищна и красива церемония, започнала в 18:14 часа, и пълни трибуни на Олимпийския стадион „Фишт“ бе дадено началото на Игрите в Сочи. Първата част бе посветена изцяло на домакините под надслов „Сънища – мечти за Русия“.
2_2.jpg

Непосредствено след издигането на руското знаме от петима космонавти, започна традиционният парад на нациите. Всяка една страна делегира свой представител, който да носи националния флаг.
3_3.jpg
При запалването на 5-те олимпийски кръга единият не успя да пламне. Повечето коментатори съзряха в това технически гаф. Други обаче твърдят, че става дума за съзнателен трик - петият кръг да остане като снежинка. Накрая се оказа, че все пак става дума за гаф.

Точно в 18:40 часа знаменосецът на България Мария Киркова поведе олимпийците ни насред стадиона. Нашата страна ще бъде представена от 18 спортисти, но биатлонистите ни не присъстваха на церемонията, тъй като имат състезание утре.
bylgariq_1.jpg

Пред зрителите и телевизионните екрани се извървяха всички нации, като началото бе дадено от Гърция, а завършекът бе за Русия.

Малко след парада на нациите организаторите представиха на публиката трите талисмана – Белият мечок, Леопардът и Зайка. Те от своя страна отстъпиха местата си, за да бъде излъчен кратък филм, който пресъздаде част от историята на Русия.

12_1.jpg

13_1.jpg
Десетки гимнастици и акробати, стотици танцьори превзеха сцената, за да покажат още символи на местната култура. Великите моменти в руската история бяха демонстрирани чрез танци и оригинални технически средства, а балет майсторите преведоха зрителите през историята на „Война и мир“.
14_1.jpg
На церемонията по запалването на олимпийския огън до президента на Русия Владимир Путин застанаха китайският президент Си Цзинпин, японският премиер Шиндзо Абе, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Министър-председателят на България Пламен Орешарски също присъства на откриването на Зимните олимпийски игри. Там бяха и председателят на БОК Стефка Костадинова, спортният министър Мариана Георгиева и посланикът на България в Русия Бойко Коцев.

Президентът на Русия Владимир Путин даде  старт на Олимпийските игри в 19:32 часа българско време.
15_2.jpg

Приятелката на Григор Димитров Мария Шарапова внесе Олимпийския огън на стадиона и го предаде на Елена Исинбаева. Тя предаде огъня на Александър Карелин, който от своя страна го връчи на Алина Кабаева. Легендарната фигуристка Ирина Роднина и хокеистът Владислав Третяк запалиха Олимпийския огън и дадоха официалния старт на Зимните олимпийски игри в Сочи.

____.jpg


Видео с представянето на България на Парада на нациите: