Оле Ейнар Бьорндален записа уникално постижение и на 40 години спечели седмата си титла от олимпийски игри. Великият норвежец срази конкуренцията в спринта на 10 километра и 20 години след дебюта си на най-мечтаното състезание взе общо 12-ия си медал.

Независимо от допуснатата грешка в стрелбата от позиция прав, Оле Ейнар Бьорндален затвърди своята класа със страхотно бягане по трасето. Норвежецът завърши с време 24:33.5 минути, за да спечели своя пети златен олимпийски медал.

Със среброто се окичи австриецът Доминик Ландертингер на 1.3 секунди след победителя. На почетната стълбичка се качи и малко изненадващо чехът Ярослав Соукуп, изостанал от Бьорндален с 5.7 секунди. Ландертингер и Соукуп не направиха нито една грешка в стрелбата.

Руската гордост Антон Шипулин направи една грешка и остана на четвърта позиция на 10 километра.

Българите записаха слабо участие, особено Красимир Анев, който финишира едва на 49-о място с три грешки в стрелбата си. Владимир Илиев се нареди на 60-о място с 4 грешки, по две в двете положения. Двамата обаче успяха да се класират за преследването. Третият български представител Михаил Клечеров е 70-и, а Иван Златев 76-и.

Оле Ейнар Бьорндален е роден на 27 януари 1974 година в Симостранда (Норвегия). Спечелил е 12 олимпийски медала, от тях 7 златни, 4 сребърни и 1 бронзов. Златните са - един от Нагано 1998, четири от Солт Лейк Сити, един от Ванкувър и един от Сочи. Той е в биатлона от 1993 година.

ПОДРОБНА ПРОГРАМА НА ОЛИМПИАДАТА - ТУК!

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО ЗА ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ
5_2.jpg

НАТИСНЕТЕ ВЪРХУ ЛОГОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОГА СТАРТИРАТ БЪЛГАРИТЕ
44.jpg