Радина Величкова стана шампионка на скок дължина, а българските състезатели спечелиха общо пет медала на Балканския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години, който се проведе вчера в Сивас (Турция).

15-годишната пловдивчанка победи убедително с 6.29 метра, а освен това зае второто място и се окичи със сребро в спринта на 100 метра с 11.52 секунди.

Радина Величкова отстъпи само на Вита Пенезич (Хърватия), и то една стотна от секундата. Времето на българката щеше да е нов национален рекорд, но попътеният вятър бе по-силен от допустимото за официален резултат. Рекордът за девойки под 18 години засега остава 11.5 на Вяра Георгиева от 1994 г.

В Сивас Ирен Саръбоюкова зае второ място на коронната си дисциплина скок височина с резултат 1.77 метра, а само Марина Ковтунова (Украйна) беше по-добра от нея с 1.80. Успоредно със скока на височина българката се състезаваше и на скок дължина, където регистрира 6.03 метра, за да вземе бронза. Резултатът й щеше да бъде личен рекорд, ако отново не бе попътния вътър над допустимото - 2.7 м/с.

Петя Бозукова също завоюва бронз за България с резултат 12.31 метра на троен скок.

Отлично се представиха и Димо Андреев на чук (5 кг) с 68.68 метра и Михаела Иванова на троен скок с 12.16, които заеха четвъртите места в техните дисциплини.

Шампионът на десетобой и национален рекордьор на седмобой в зала за тази възраст Момчил Поптолев победи в първата серия на 400 метра с личен рекорд 49.73 секунди и се класира на шесто място в общото подреждане. Той остана на 73 стотни от бронзовия медал.