Ски-бегачът Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едно от най-тежките и екстремни като метео условия издания. При жените триумфира Мария Николова за да запише своята трета победа в изпитанието, съобщава www.sofia2018.bg.

Над 700 бегачи застанаха на старт в полунощ срещу неделя и до 4.00 ч. сутринта се движеха при що-годе нормални условия. Започналият след това порой обаче промени тотално обстановката по трасето. ПКСС и организаторите следяха внимателно дали няма да се потвърдят прогнозите за буря, силен вятър и гръмотевици точно когато голямата група от бегачи трябваше да премине през предела – най-високота част от маршрута от Южна страна на планината между Чейпетльово и Ярема. Първите 30-ина най-бързи бегачи с подходяща екипировка и подготовка преминаха преди дъжда този участък, но след това температурата падна до 11 градуса Целзий, а силно разкаляният терен направи невъзможни за мнозина изкачванията. На Заслона гореше печка, имаше подкрепителен пункт с напитки, храни и подсилки. Наложи се изчакване на групата там за да не се стигне до наранявания и хипотермия, а поради дълго продължилия порой много от стартиралите бяха транспортирани от организаторите обратно до старта.

В крайна сметка най-добре в ужасните условия се справи Андрей Гридин, който финишира за 8.43:21 ч., на 4:43 мин., пред шампиона от миналата година Ивайло Атанасов(8.48:04 ч.). Трети е Ивайло Хаджиев, завършил за 9.14:03 ч., с което повтори класирането си от предишната Обиколка.

Гридин е роден в Казахстан, но получи българско гражданство и стартира в 4 дисциплини от ски-бягането на последните зимни олимпийски игри в Сочи. Това е второто му участие в Обиколката на Витоша и втора победа, след златото преди две години.

„Беше много тежко. Спирах и вадех кал от обувките си, не можеше да се изкачваш по пътеките и търсех да стъпвам в страни по тревата, но и тя се хлъзгаше, на места просто лазехме. На предела започнаха да гърмят светкавици, беше страшно… По едно време започнах да треперя, стана много студено, извадих якето и го облякох. Виждах след мен два светещи челника и това ме караше да не намалявам темпото. Един от най-тежките стартове в кариерата ми, имах подобен наскоро и в Персенк. Доволен съм, че дадох реванш на Ивайло, който ме би преди няколко седмици в Сливен. Поздравявам го, той също беше достоен за победата,“ каза след финала Гридин, като уточни, че бяганията вече са му приоритет пред ските и че няма да участва на предстоящата приз февруари Олимпиада в южнокорейския град Пьончан. Следващото изпитание за Андрей е ултра маратон в Австрия с денивелация по цялото трасе 8000 м.

При жените първа финишира Мария Николова с време 9.49:13 ч. Миналата година тя бе втора, след Антония Григорова, която сега се отказа поради тежките условия на 75-ия километър. 50 минути след шампионката финишира Елеонора Григорова(10.39:51 ч.), а бронзът е за Меглена Бенева с 12.21:37 ч.

Това е трета победа за Мария в Обиколката на Витоша при нейното седмо поредно участие. „До Чуйпетльово нещата бяха добре, но след това настана някакъв ад. Започна порой, застудя, затъвахме в кал, хлъзгаше се и бе много трудно. Имала съм и по-тежки изпитания – например преди две години в Сърбия. Сега ми предстои трети за годината ултра маратон в края на август край Монблан. Благодаря на организаторите на Витоша 100, защото да подсигуриш подобно състезание е изключително трудно,“ каза след победата си Мария Николова.

Най-бързи при дуатлонистите – преминали за два дни 100 км с велосипед и после 100 км с бягане - бяха Кристиян Кирилов с общо време 15.32:44 ч., пред Калоян Чанев 16.35:33 ч., Захариас Кипарисис 17.23:18 ч. и др.

„Имало е дъжд и порой други години, но толкова продължителен обилен валеж не си спомням. Поздравявам финиширалите и съжалявам, за тези, които цяла година се готвеха, но неблагоприятното време не им позволи да изпълнят целта си. Каним ги още от сега следващата година, когато Обиколката ще бъде на 23 и 24 юни,“ каза Анна Пенчева, един от основните организатори на Витоша 100 през годините.

Вчера гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян станаха шампиони при колоездачите. За Константинос това е първо злато в дебютното му участие, а Анелия защити титлата си от миналата година, като записа третата си победа в Обиколката на Витоша.

На 29 юни БНТ HD ще излъчи специален филм за Обиколката на Витоша, като част от сериите „Спортувай“, посветени на инициатива „София – Европейска столица на спорта“. Екипът на Жоро Торнев бе този уикенд неотлъчно покрай трасето и старт/финала за да предостави на зрителите подробности за уникалното изпитание.

И тази година Обиколката на Витоша е част от „София2018 – Европейска столица на спорта“ и едно от най-важните събития в календара на инициативата. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

Тази година сред участниците в 34-ото издание на Обиколката имаше представители на 24 държави – с три повече от миналото лято, а броят на чужденците бе над 70. Проявата бе обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. Новото в това издание бе лекото удължаване на маршрута с няколко километра, за да може той да се доближи максимално до 100-те км.