Националният ансабъл на България по художествена гимнастика ще участва на три Световни купи - в Лисабон, Песаро и София. Това обяви старши треньорът Ина Ананиева. През миналия уикенд в руската столица Москва българските грации спечелиха сребро в многобоя и два бронзови медала на финалите на отделните уреди в първия си турнир за новия сезон.

"Успехът в Москва наистина е невероятен, защото ние тръгнахме с три гимнастички с висока температура и там доктор Сиракова успя да овладее положението. Дори едното момиче и последния ден игра с температура. Смятам, че се представихме много добре и най-важното е, че ни харесаха композициите и всички ги оцениха", заяви Ананиева за БТА.

Сега на отбора предстои лагер във Варна. "На 10 март заминаваме на лагер в "Спортпалас". Там ще бъдем 20 дни и след това април - на 4-ти заминаваме за Лисабон за първата ни Световна купа. Смятам, че там ще имаме малко по-голяма конкуренция, защото въпреки успеха в Москва не бяха отбори като Беларус и Италия. От днес започваме нормална подготовка. Катрин Велкова вече е добре, заявила съм я за Лисабон. Тя ще участва, защото искам да изпробвам всички момичета, тъй като за мен най-важно е световното първенство през есента", добави Ананиева.

Тя е доволна, че новите композиции на ансамбъла са били оценени от специалистите и съдиите. "В Москва беше първото състезание по новия правилник за ансамблите. За мен беше много важно да видя дали специалистите ще оценят композициите, как ще стоят момичетата. Радвам се, че бяхме добре оценени. Момичетата бяха спокойни. Заложили сме на доста трудни елементи, сбъркахме, не играхме съвсем без грешка, но трябва още малко време, докато изчистим съчетанията. Първо ще участваме в Лисабон, после на Световната купа в Песаро (Италия) и накрая на Световната купа в София. Предвиждам за нашия турнир да сме във върхова форма и за трета година да се представим достойно", коментира още треньорката на ансамбъла.

Според нея няма различно усещане от това дали си старши или помощник треньор. Ананиева бе част от екипа на Илиана Раева през последните години. "По-различно усещане нямаше. Напрежението е едно и също дали си помощник или старши треньор. Отговорността като старши треньор е много по-голяма, но напрежението е едно и също", каза Ина Ананиева.