Антоанета Стефанова ще спори с рускинята Алина Кашлинска във втори кръг на Европейското индивидуално първенство по класически шахмат, което стартира снощи в турския град Газиантеп. Бившата световна шампионка започна надпреварата с победа срещу местната шахматистка Кубра Йозтюрк в партия, в която българката имаше черните фигури.

Другата ни представителка Ива Виденова се бори достойно срещу настоящата европейска шампионка Виктория Чмилите, но в ендшпила бе принудена да се предаде на 50-ия ход.

Голямата изненада в първи кръг поднесе Гюлнар Мамадова от Азербайджан, която с черните фигури победи поставената под №2 Нана Дзагнидзе, възползвайки се от груба грешка на грузинката на 21-ия ход.

Общо 103 състезателки участват в турнира, като 55 от тях носят титлата гросмайстор. Състезанието ще приключи на 13-и март, след което ще се проведат Европейски шампионати по рапид (15-и и 16-и март) и блиц (17-и и 18-и).

Освен шахматната корона, победителката в надпреварата ще получи 20 500 евро от наградния фонд. Вицешампионката ще попълни банковата си сметка с 15 500 евро, третата - с 11 500.