Бившият пилот от Формула 1 Алекс Дзанарди категорично заяви, че ще участва и на Параолимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година, след като спечели два златни медала от Параигрите в Лондон това лято.
 
„Ще участвам в Рио дори да съм на 50 години. Ще работя здраво за това. При всички положения няма да пътувам до там, за да видя плажа”, заяви 46-годишният Дзанарди пред италианското списание GQ.
 
Дзанарди губи и двата си крака при жестока катастрофа с болид от американските серии КАРТ на пистата “Лаузицринг” през 2001 година. Той се състезава във Формула 1 за отборите на Джордан, Минарди, Лотус и Уилямс. Италианецът е двукратен шампион в Индикар с болид на „Чип Ганаси Рейсинг“ през 1997 и 1998 година.
 
В края на 2003 година италианецът се завръща на пистата в Лаузиц в специално преработен автомобил със оборудван с ръчни газ и спирачка. С него той изминава последните 13 обиколки, които не успява да завърти при инцидента за малко не отнел живота му.
 
По-късно Дзанарди се състезава в състезание от сериите WTCC на Монца също със специално пригоден за протезите му автомобил и завършва на впечатляващото 7-мо място. През 2004 г. отново възобновява състезателната си кариера в европейските серии WTCC с протези на двата крака. През 2007 година е патрон на „Европейско рали за хора с увреждания“, проведено в София.