Световната федерация по модерен петобой присъди официално на българския състезател Димитър Кръстанов бронзовия медал от Световното първенство за юноши и девойки до 18-годишна възраст след допинг-скандал с победителя Кирил Кисяник (Беларус). Кисяник беше дисквалифициран заради положителна проба на забраненото вещество метилхексанамин, а златното му отличие беше отнето.

Така 18-годишният Кръстанов, който се класира четвърти на световния шампионат петобой в унгарския град Тата в края на септември, официално се придвижи с една позиция напред и взе бронзовия медал.

"Много се радваме за този медал на Митко, защото той наистина си го заслужаваше след силното представяне на Световното в Унгария. Тогава цяло чудо бе, че се върнахме без отличие, защото той наистина показа класа. Сега обаче нещата си идват на мястото", коментира личният треньор на Димитър и негов баща Атанас Кръстанов, преподавател по "Теория и методика на спортната тренировка" в Спортно училище "Васил Левски" в Пловдив.

По време на шампионата в Тата на 25 септември българинът събра 4684 точки в дисциплините фехтовка, плуване, езда и комбинация, която включваше лекоатлетически крос на 3000 метра и 3 стрелби. Той финишира само на 6 секунди след Унтхе Джун (Република Корея), който взе бронзовото отличие с 4708 точки. След дисквалификацията на Кисяник титлата отиде при Олег Наумов (Русия), а Джун ще получи среброто.

В надпреварата участваха 79 състезатели.