Официален източник от Русия потвърди информацията, за която се говори от няколко дни. Страната се отказва от важната си цел с провеждането на Игри на дружбата през 2024 г. Проявата трябваше да бъде алтернатива на олимпийските игри в Париж, където огромна част от руските спортисти няма да участват.

„Във връзка с Игрите на дружбата мога да потвърдя, че информацията ще бъде разпространена съвсем скоро. Очаква се решението на висшето ръководството на страната относно бъдещото провеждане на спортния форум“, заяви Алексей Сорокин – генерален директор на Игрите на дружбата.

Преди няколко дни известното издание „Спорт-Експрес“ съобщи, че алтернативните олимпийски игри ще бъдат отложени за 2025 г. Такава е идеята, обсъждана от президента Владимир Путин и ръководството на страната. Според предварителните планове Игрите на дружбата трябваше да се проведат в периода 15-29 септември в Москва и Екатеринбург.

Организирането на алтернативни олимпийски игри не е новост за официалната власт в Кремъл. През 1984 г. Съветският съюз и повечето негови съюзници от социалистическия блок (включително България) бойкотират Олимпиадата в Лос Анджелис и организират собствени международни спортни игри „Дружба-84“.

Състезанията се състоят на територията на девет различни държави. Във Варна се провеждат надпреварите по волейбол и вдигане на тежести, а в София са тези по свободна борба и спортна гимнастика. В крайното подреждане по медали България заема трето място с 21 златни, 25 сребърни и 29 бронзови отличия (общо 75). На първо място е СССР с общо 282, а на втора позиция завършва ГДР с общо 138.