Кристиян Душев ще се състезава отново за България в кану-каяка, след като само за последните 3 сезона смени 4 национални отбора - на Турция, Унгария, Сърбия и пак на Унгария.

21-годишният талант е син на олимпийските ни медалисти Огняна и Андриян Душеви, които са разделени. Майката първоначално бе треньор в южната ни съседка и синът я последва. Бащата обаче се ожени за сръбкинята Наташа Янич, която сега се състезава за Унгария. Тя има 37 титли от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Така Кристиян тръгна с татко си - негов личен треньор, както и на Янич.

Впоследствие майка му стана селекционер на отбора на Иран, а баща му остава в Унгария. Тогава Кристиян реши да поеме по свой път. И да се състезава за България. Преди дни младокът получи позволение от Международната федерация да се върне в националния ни отбор. Той веднага покри норматив и ще гребе на европейското за младежи в Познан от 27 юни, пише “Труд”.

"На контролното в Унгария Кристиян победи шестия от олимпиадата в Лондон, което ни дава основание да очакваме медал - каза спортният директор на федерацията Емил Младенов. - И ако вземе отличие, ще го пуснем на световното за мъже през август."
Душев ще се състезава в Полша на коронната си дисциплина 200 м каяк. А на 500 и 1000 м каяк ще гребе олимпиецът Мирослав Кирчев, който е последна година във възраст "младежи".

А България за първи път на европейско няма да има мъже, а само 2 жени - Станилия Стаменова и Беренике Фалдум. Шампионатът стартира утре в Португалия.