България ще бъде домакин на 27-ото европейско първенство по таекуондо ITF за мъже и жени, 18-ото първенство за юноши и девойки, 4-ото за ветерани и 2-ото за деца. Турнирът ще се проведе от 14 до 20 май. За седмица София ще приеме най-добрите таекуондисти от 35 страни на Стария континент. До момента са се регистрирали 1080 участници в първенството.

От средата на април българският отбор по таекуондо се подготвя под ръководството на гранд мастер Ким Унг Чол (9 дан). Националите са на лагер и спазват строга тренировъчна програма, която включва и специален режим на хранене. През уикенда отборът се връща в София, за да продължи тренировките в “Арена Армеец”.

Организаторите от Българска федерация по Таекуондо ITF предвиждат осем доджанга (игрални полета) едновременно за всички индивидуални и отборни дисциплини - форма, спаринг, самозащита, силов тест и специална техника.

За първи път в историята на Европейското първенство ще се въведе нова състезателна дисциплина - power team sparing. Европейското първенство по таекуондо ITF 2012 се провежда под патронажа на министъра на спорта Свилен Нейков.

В началото на следващата седмица в София се очаква да пристигнат първите делегации с гости, ще присъстват и президентът на Международната федерация по таекуондо IITF - проф. д-р Чанг Унг и президентът на Европейската федерация по таекуондо ITF - Майкъл Пруит.

През последните 12 години националният отбор по таекуондо ITF се утвърди в челната тройка на Европа. За този период до 2011 г. българските състезатели имат завоювани над 150 медала от световни и европейски първенства. През септември миналата година българите завоюваха 4-о място на Световното първенство в Северна Корея./БЛИЦ