Доста успешен първи ден за България на Европейското първенство по ръгби 7 за мъже, Конференция 1. Нашите национали постигнаха две победи от три мача в групата и са на крачка от влизане в Топ 4 на шампионата. Всичко започна с инфарктна победа за България на старта с 22 на 19 срещу Норвегия. Във втория мач срещу Люксембург, в чийто редици играят само ръгбисти от Франция и Англия, допуснахме поражение с 38:10 точки. Още до 2-ата минути гостите водеха с 18 точки и това доведе до разконцентриране в нашите редици.

Загубата мотивира „лъвовете” и те изиграха отличен мач, последен за днес - срещу Турция. Комшиите ни поведоха с 7:0 точки, но лошото начало надъха нашите момчета и успяхме бързо да обърнем резултата в наша полза. Петър Николов изненада съперника с бърза акция по крилото, а след това две поредни есета направи Ивайло Иванов, който беше блестящ и в защита.

Ново есе и пет точки на Александър Тенев донесоха сериозно предимство на българите, като резултатът стана 22 на 7 точки. В последвалия допълнителен удар отново Петър Николов бе точен за крайното България - Турция 24 на 7.

Основният ни съперник за едно от първите две места, даващи право за финалната четворка - Хърватия, е със същия актив като България - две победи и една загуба. Утре (неделя) от 11:20 часа е решителният сблъсък срещу „шахматистите” на стадион „Лазур” в Бургас. Входът за зрители е свободен.

След края на утрешния ден по централната улица в Бургас ще се проведе и тържествен парад на ръгбито, като финалът ще бъде на сцена пред Община Бургас. Там ще бъдат връчени и всички награди, както индивидуални, така и отборни от Европейското първенство.