Българският национален отбор по хандбал за жени до 20 години започна по великолепен начин участието си в Междуконтиненталния турнир на предизвикателството в Монтерей (Мексико). В първата си среща от надпреварата воденият от Христо Коев тим, който представя Европа, отнесе с 16 гола разлика състава на Австралия – 37:21.

Българските момичета не показаха най-доброто, на което са способни, играха припряно и допуснаха доста брак в действията си, но дори и така бяха с класа над австралийските, пише sport-gabrovo.com. Активната защита във вариант 5:1, на която заложи Христо Коев, затрудни сериозно „озитата“ и повечето от попаденията на тима ни станаха след откраднати топки и успешно завършени контраатаки.

Срещата започнаха Кристина Миланова на вратата, Станислава Димитрова и Боговеста Йосифова на двата гарда, Ралица Тодева и Жанета Емилова на крилата, разпределител - Лидия Ковачева и пивот – Анна Инджова. В последствие в игра се появиха и всички останали момичета, които са в Мексико – Виктория Маринова, Лора Сарандева, Александра Антонова, Райна Георгиева, Кристияна Блажева,  Моника Радева и Петя Кръстева.

Лидия Ковачева с две поредни попадения откри головата сметка на България в турнира, а след нея се разписа и Жанета Найденова за 3:0. Австралийките намалиха при 4:2, но разликата бързо нарасна до 5 гола, след успешно реализирана контра от Ралица Тодева.

Хандбалистките от зеления континент отново съкратиха леко изоставането си, с два последователни гола, но Христо Коев взе навременен тайм-аут и след него България настъпи газта. До почивката нашите момичета натрупаха комфортен аванс – 16:9.

Втората част започна с размяна на голове, след което последва една серия от пет поредни попадения във вратата на Австралия, реализирани от Ралица Тодева, Лора Сарандева и Боги Йосифова. Разликата нарасна до 22:12 и за всички вече беше ясно, кой ще бъде крайният победител в дуела. Това даде възможност на Христо Коев до края да пробва различни вариации със състава. В последните 5 минути австралийките тотално изгубиха тонус и след нова серия от успешно реализирани контраатаки българският тим изкова разлика от 16 гола, за крайното 37:21.

Боговеста Йосифова беше определена за играч на мача в българския състав, а от тима на Австралия отличието взе Маделин МакАфии. Най-резултатна за успеха беше Станислава Димитрова с 8 гола. Ралица Тодева добави 7, а по 5 пъти се разписаха Лора Сарандева и Жанета Найденова.

За отбора на Австралия това беше втора поредна загуба. „Озитата“ загубиха и в първия си мач от турнира, от състава на Конго, с 12:23. С две загуби до момента е и представителят на Азия - Тайланд, който отстъпи на Канада с 22:28 и на Конго с 28:26. Африканките са с две победи до тук, а с по една са България и Канада. Следващият мач на нашите момичета е точно срещу „кленовите листа“ - днес от 21 часа българско време.