Българката Нургюл Салимова завърши реми с белите фигури срещу Ана Музичук (Украйна) във втората партия на полуфиналния двубой от Световната купа по шахмат за жени Баку (Азербайджан) с награден фонд 676 250 долара.

Двете си стигнаха ръцете на 41-ия ход и резултатът остана равен - 1,0:1,0 точки. Така изходът на срещата ще бъде определен с тайбрек-партии по ускорен шахмат в четвъртък.

За 20-годишната Салимова, родом от село Крепча, област Търговище, това е исторически успех в кариерата й до момента. Тя има сериозна възможност да се класира за турнира на претендентките за световната титла, като място за него си осигуряват първите три шахматистки в Световната купа.

По пътя до полуфиналите в Баку Салимова отстрани последователно Чарлийз ван Зийл (Република Южна Африка), Оливия Кьолбаса (Полша), Мари Ан Гомес (Индия), Медина Варда Аулия (Индонезия) и Полина Шувалова (Русия).

В другия полуфинал Александра Горячкина (Русия) играе с белите срещу Тан Чжуни (Китай), като се нуждае от реми, за да се класира за финала.