Невероятно представяне записаха българските национали на силния международен турнир Милано Сумо Оупън. Родните гиганти донесоха на страната ни 11 медала – 6 златни и 5 сребърни. В битката се включиха 250 участника от 18 държави, но българите бяха над всички, въпреки приблемите по пътуването към Италия.

Европейската шампионка Анна Методиева шокира всички в Милано като тръшна изключително мощната и най-тежка сумистка в света Шаран Александър от Великобритания. Талантливата ни и финна националка в кат. до 65 кг е доста по-лека от цветнокожата си противничка, но успя да я надвие с добра тактика и стил. Британката е неизменно в елита на женското сумо на европейски и световни първенства, като рядко се случва да загуби заради габаритите си – близо 200 сантиметра височина и около 200 килограма.

Анна Методева, която вече традиционно е на почетната стълбичка на големите състезания, зае първото място и златния медал на Милано Сумо Оупън в категория до 65 кг. Среброто и втората позиция в оспорваните схватки между 24 състезателки бе за Елена Григорова, с което още от самото начало започна бг-доминацията на дохиото. В кат. до 80кг сребърен медал след срещи с други 28 сумистки спечели Мария Георгиева, която на финала бе надивта от силна германка.

Отново при дамите, но при над 80-килограмовите Надя Жейнова не успя да влезе при медалистките, но след това взе реванш в категория OPEN, където при най-тежките и опитни общо 35 противнички стигна до сребърен медал. На финала Надя бе надвита от доста по-високата и мощната Сара Александър от Великобритания. Елена Григорова също имаше шанс за втори медал в интивидуалните схватки, но загуби малкия финал и остана на пето място.

В отборната надпревара при жените се включиха 12 национални отбора, като България стана №1 и взе златото по категоричен начин – всички националки записаха 3:0. Именно в това съревнование бе и шокиращата победа на Анна Методиева над Сара Александър от Великобритания.

При мъжете също родната школа бе над всички. Вицеевропейският шампион Михаил Илиев спечели титлата и златния медал в кат. до 115 кг, където се включиха 25 гиганти. На финала сножният ни сумист надви медалист от европейски първенства, а преди това се справи с украински, руски и други противници.

Вече стана традиция Петър Стоянов да бъде на върха на Милано Сумо Оупън. Вожда миналата година взе златото в две категории. Президентът на Българска федерация сумо прибави към богатата си колекция нов златен медал от Милано, като на финала за пореден път (вкл. през 2009 година) се изправи и повали на дохиото известния холандец Хайтам Алсади - Али Баба.

В категория OPEN срещу 40 тежки противника школата ни взе две отличия. Вожда се смили над Али Баба, като холандеца се израдва на златото, Стоянов зае второ място със сребро, а Михаил Илиев с доста тежки схватки си извоюва бронза./БЛИЦ