Руският президент Владимир Путин награди с орден „За заслуги пред отечеството“ I степен президента на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер. За нея се знае, че е един от най-любимите спортни функционери на Путин.

„Президентът на страната правилно отбеляза, че в днешното време всички руски граждани, включително спортистите, сме мобилизирани за защита на родината“, заяви 75-годишната Винер при получаването на наградата.

Ирина Винер от дълги години напада българската художествена гимнастика по различни поводи, тъй като не може да се примири, че родните спортистки отново започнаха да застрашават руската доминация в красивия и естетичен спорт.

Една от най-сериозните ѝ атаки беше по време на олимпийските игри в Токио през 2021 г. Тогава шефката на Руската федерация по художествена гимнастика не успя да преглътне факта, че олимпийското злато при ансамблите беше спечелено от България, а в индивидуалната надпревара от Линой Ашрам (Израел).

Както е известно, руските състезателки по художествена гимнастика са извадени от международните състезания от пролетта на 2022 г., когато започна войната в Украйна.