При мъжете в свободния стил също много състезатели са с контузии. Както по-рано ви информирахме, най-добрата ни състезателка по борба Станка Златева пропуска турнирите "Дан Колов" и "Никола Петров" заради контузия, която не й позволява дори да тренира.

В Бургас участие няма да вземат още Димитър Кумчев (120 кг), който скъса връзки преди седмица, както и Димитър Георгиев (66 кг).

Бронзовият олимпийски медалист Радослав Великов ще стартира на "Дан Колов", въпреки че все още не е напълво възстановен от грип. Наскоро Анатолий Гуйдя (60 кг), също получи лека травма, но ще се бори на турнира. Именно на него и на Кирил Терзиев (74 кг) - бронзов олимпийски медалист, са надеждите ни за първото място в категориите.

В класическия стил са заявени всичките ни най-добри състезатели - двукратният световен шампион за юноши Александър Костадинов (55 кг), Иво Ангелов (60 кг), Емил Милев (66), бронзовият олимпийски медалист Явор Янакиев (74), Христо Маринов (84), Клоян Динчев (96) и Иван Иванов (120 кг).

"Здрави са, в сравнение с момчета в свободния стил, и се надявам да се представят добре", каза старши треньорът Братан Ценов.

На срещата с медиите присъства световният и европейски шампион Николай Гергов, който в последните месеци работи активно с отбора.

"Ако на състезанието покажат, това което правят на тренировка, смятам че ще имат успех", каза Гергов.

Схватките ще бъдат на три тепиха, като за първи път ще са по подобие на европейските и световни първенства - ще има само следобеден сеанс, който ще започва от 13:30 часа. Надпреварата ще е на три тепиха в зала "Младост", като в двата дни трите стила ще вървят едновременно. Делегат на Международната федерация по борба (ФИЛА) ще е Янчо Костадинов - инсруктор на ФИЛА от олимпийска категория.

"Очакваме близо 200 състезатели от 20 страни", допълни Валентин Савов, генерален секретар на БФ Борба.

"Двамата бесарабски българи Леонид Базан (66 кг) и Володимир Дубовой (60 кг), които станаха първи и втори на държавния шампионат, няма да участват на турнира "Дан Колов", защото все още не са получили наши паспорти", каза още Савов.

Финансово рамо на турнира дава и общината на града. Турнирът е контролна проверка преди европейското през април в Баку. До шампионата отборите ще имат по още едно състезание - класиците в Унгария, а свободния стил в Минск. А до заминаването на европейското свободния стил ще се подготвя в Банско, а класиците - в Азербайджан и курорта Албена. /БЛИЦ