Безпрецедентно обединение на американските сенатори по т.нар. Китайски проблем се забеляза на последните заседания. Заради ситуацията бяха замесени ФБР и главният прокурор Мерик Гарланд.

Политиците поискаха незабавна среща и настояха за конкретни отговори по казуса с 23 китайски плувци, които са били допуснати до участие на олимпийските игри в Токио през 2021 г., въпреки че са имали положителни проби за забранения препарат триметадизин. Това е вещественото, заради което „изгоря“ руската фигуристка Камила Валиева. Част от тези плувци се очаква да участват и на Олимпиадата в Париж.

„Това не е първият случай, който предизвиква всеобщото недоволство на спортистите и национални антидопингови агенции по света. Световната антидопингова агенция (WADA) от своя страна показва съмнително поведение и прилагане на двойни стандарти. Скандалът повдига сериозни правни и етични проблеми, както и поставя съмнения за национална стратегия на Китай за нечестно съревнование на олимпийските игри“, се казва в официалното съобщение на сенаторите.

Агенция АП преди месец разкри, че две години преди положителните проби на 23-ата плувци Китай е увеличил значително финансирането, което ежегодно отпуска на WADA.

През април вестник „Ню Йорк Таймс“ и германската национална телевизия ARD през април съобщиха, че Световната антидопингова агенция е била информирана от Китайския олимпийски комитет за случая с положителните проби за триметадизин, но е приела обяснението, че количеството на забранения препарат е малко и вероятно е попаднало в организмите на спортистите чрез храна.

Сред въпросните 23 китайски плувци е и Жанг Юфей, която на олимпийските игри в Токио спечели два златни и два сребърни медали. Според „Ню Йорк Таймс“ и други от прикритите спортисти са спечелили отличия на японската столица. Много от тези плувци се очакват да участват и на предстоящата Олимпиада в Париж. Ако бъдат наказани, може да се разрази доста сериозен скандал преди Игрите, които ще се проведат във френската столица в периода 26 юли – 11 август.