Какви ли не странни екземпляри могат да се видят сред участниците на Световното първенство по хандбал в Доха (Катар). Прави впечатление, че почти във всеки тим има по един играч с уникална брада. Какво е общото между древните войни, гръцките философи, Карл Маркс и суперзвездата от НБА Джеймс Хардън? Мондиалът да не би да е комуна? Или Платонова академия?
 
„Мъжката брада има връзка с имиджа на хероите, на свободата, на изобретателния пионер, готов за подвизи и способен да докаже мъжеството си“, твърди американският психолог Робърт Пелегрини. Той е написал тези думи през 1973 г! Но ето че сега модата се завръща!
 
Един от най-известните хандбалисти, носил брада в близкото минало, е сръбската легенда и бивш треньор на РК Загреб Веселин Вуйович. Трендът отново стана популярен през лятото на 2013 г. на предишния Мондиал в Испания.
 
„За последно се бръснах преди повече от година“, призна тогава звездата на Барселона и на датския национален отбор Йеспер Нодесбо.
 
С най-дългата брада в Доха обаче носи словенецътг Миха Звицей. “Този стил ми допада, наистина ми харесва. Бъдете спокойни, нямам намерение скоро да се бръсна“, отговаря с усмивка словенецът.
 
Най-много представители на брадатите има Саудитска Арабия – 6. Това са Х. Алханаби, М. Алзаер, М.Алабас, М. Алнасфан, М. Алсалем и Х. Алжанаби. Втори са испанците с цели петима. Следват ги словенците с четирима играчи - Д. Бобач, В. Кавтичник, М. Звицей, Пр. Прост.
 
По трима имат Франция, Аржентина, Чили, Исландия, Дания и Русия. Най-страховит вид има испанският богатир Хорхе Македа, който определено стряска съперниците си не само с уменията си на терена.
 
Респектиращ е и Миха Звицей. С дългата си рижа брада, небесносини очи и втренчен поглед прилича на славянски войн, излязъл от гората.
 
Руснаците Игропуло и Тимур Давиров залагат на нулево окосмяване на главата. Прическата в стил „раста“ и рошавата брада правят бразилецът Фабио Шуфа една от най-атрактивните гледки на турнира. Исландският братар Бьоргвин Густафсон и датският голмайстор Микел Хансен пък държат викингски имидж.

ВСИЧКИ БРАДАТИ ИГРАЧИ НА ХАНДБАЛНИЯ МОНДИАЛ
Русия: Костя Игропуло, Самвел Асанян и Тимур Давиров
Саудитска Арабия: Х. Алханаби, М. Алзаер, М.Алабас, М. Алнасфан, М. Алсалем и Х. Алжанаби
Дания: М. Хансен, Й. Нодесбо, Х. Молгаард
Аржентина: С. Симоне, Л. Гуерин, А. Видал
Бразилия: Фелипе Рибейро и Фабио Шуфа.
Босна и Херцеговина: В. Враниеш
Македония: Ст. Стоилов
Иран: С. и А. Ещтеки, А. Каземи
Чили: Н. Жофре, Е. Каниу, М. Онето
Тунис: М. Чоуриеф
Франция: Л. и Н. Карабатич, И. Анич
Чехия: П. Хорак
Словения: Д. Бобач, В. Кавтичник, М. Звицей, Пр. Прост
Алжир: М. Мокрани
Исландия: Б. Густафсон, Р. Гунарсон, Б. Гунардонанд
Австрия: Ф. Пош
Испания: Хорхе Македа, Р. Ентериос, Х. Андреу, Ж. Канелас, Г. Гуардиола
Беларус: М. Ниазура

Милен Димитров, специален пратеник на БЛИЦ в Катар