Събота, 16 юни, наближава 19:00 часа. Остават по-малко от два часа до началото на ММА боевете в зала “Арена Армеец”. Битки, които набират все повече популярност в България.

Наливат се пари, има спонсори, зрителите пълнят залите.

Заприличваме на развитите страни, поне по този показател.

На път за залата ни спира човек, засилен от любопитство какви са жълтите ленти на ръцете ни (гривна с номер, която се дава на журналистите, които отразяват събитието). Обясняваме му, че отиваме да гледаме боеве в залата. Че ще се бие Любо Симеонов, Уес Симс, Близнаците.... Ще бъде зрелище. С видимо недоумение, но и с интерес, човекът ни задава няколко въпроса, почти готов и той да тръгне с нас. В крайна сметка обещава да гледа по телевизията.

С наближаването на “Арена Армеец” около нас се засилва присъствието на здрави момчета и красиви жени. Нетипично за съботен ден движението е натоварено, а посоката е само една. На входа вече е пълно с хора, които искат да намерят местата си. Напрежението расте.

В самата зала не спират да влизат хора –

прелестни жени, мускулести мъже, деца и хора над 50 години
.

Всички те са тук главно заради кулминацията – Любомир Симеонов,известен като Чука, срещу Уес Симс. Естествено има и такива, които подкрепят и други бойци – все пак тук са близнаците Румен и Росен Димитрови, предстои битка и за титлата.

Началото закъснява и предизвиква гнева на феновете, които очакваха боевете да стартират в 20:00 часа.

В 20:20 настава оживление.

Появява се Любомир Симеонов.

С тъмен анцуг, свел поглед в земята и с онази негова особена походка, която се получава понеже стъпалата му са леко обърнати едно към друго. Може би, срамувайки се от престоя си в ареста, Любо не поглежда към публиката. Разхожда се между ВИП масите, поздравява най-близките си хора и се прибира в съблекалнята.

В 21:00 шоуто започва. Представят съдиите и всички участници, за да дойде редът на последния, чаканият от всички. 8000 души скандират “Любо, Любо!”. Отново свел поглед в земята, той се качва на ринга. Пускат химна на България. Симеонов демонстрира нервност, докато върви "Мила, Родино!".

Шоуто започва. Публиката загрява с първите няколко двубоя. Един от мачовете завършва точно за 30 секунди. С наближаването на кулминацията залата вече се тресе. Световният шампион по бойно самбо Росен Димитров нажежава атмосферата до дупка. Срещу него се изправя шампионът по кикбокс на Испания - руснакът Сергей Малезьонов, който отнася толкова бой, колкото не е ял през живота си.

Зрителите подканват Сергей да се откаже, ама руснакът проявява голям инат. След невъобразимите крошета, които се стоварват по цялото му тяло, реферът се принуждава да спре мача преди да е станало наистина страшно. “Оуу!”, изригва от устите на 8000 души, когато виждат на какво прилича лицето на Малезьонов.

Залата е нетърпелива. Идва време за мача на мачовете. Кънти “Bad romance” на Лейди Гага, а в същия момент към ринга крачи Уес Симс. Американецът е видимо респектиран от размерите на Симеонов.

След малко зрителите замлъкват.

Закънтява лек рок, публиката се надига.... секунда, 2, 3 .. 5, ама никой не излиза!

Изведнъж, изпод димната завеса, бягайки леко, се появява Любо Симеонов. Навел отново глава, Чука пак не поглежда публиката, не поглежда и противника. Прескача въжетата и е на ринга, готов за бой. Леко махване с ръка за сетен път потвърждава усещането, че се срамува от престоя си в ареста.

Всичко е готово и боят започва. Цялата зала е за Чука, но превес има американецът. Някой от задните редове се обажда:

“ако Любо загуби, се прибирам да плача”...

Гласът е мъжки.

Симеонов определено не е физически добре, което е забелязано от цялата зала, а въпреки окуражителните възгласи, двубоят върви към загуба за нашия, който след 2-ата минута едва се държи на краката си. Идва гонгът. Първият рунд приключва. Погледите са приковани към червения ъгъл. Любо Симеонов едва диша, четирима се суетят около него. Нещо се случва. Вероятността за загуба на българския боец расте с всяка секунда.

Все пак той се изправя. Готов за втората част на битката, отново поклащайки се, видимо изтощен, но непримирим. Двубоят е възобновен, двамата бойци се нахвърлят един върху друг и изведнъж американецът пада. Същият този американец, който обеща да счупи ченето на българина и който имаше очеваден превес в първия рунд. Но Симеонов няма сили дори да се хвърли върху него. Гледа го около половин минута, докато Симс мята крака. Накрая всичко се случва за секунди. Чука прилага схватката "Ключ на крака" и залата изригва. Любомир Симоенов печели третата си победа от три мача... и пада на пода.... Скандиранията не спират, а боецът не може да стане. Накрая успява.... Вдига купата, най-после лека усмивка грейва на лицето му....

Отново странната и бавна походка, поглед в земята и след миг той изчезва зад кулисите.....


А там, зад кулисите, упорито започва да се шушука, че якият янки е пуснал на Любо. "Нали видя, че тоя се предаде. Нашият едва ходеше", коментират разпалено мнителни свидетели на екшъна. Други обаче са категорични: "Чука го чукна съвсем честно!". Дали е така, никой не знае. Важното е, че шоуто бе пълно....
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ