През 2018 г. спортовете бейзбол и софтбол празнуват 30 години организирана дейност в България. Честването ще съвпадне с второто издание на Балканското първенство бейзбол, по софтбол и по софтбол за смесени отбори, в което ще участват Гърция, Румъния, Сърбия, Турция и България. Мачовете от софтболния турнир ще се състоят от четвъртък до събота на игрището в 73-то СОУ „Вл. Граматик“, а от бейзбола и от софтбола за смесени отбори – по същото време, но на спортен комплекс „Октомври“ в Технически университет. 

За честванията и официалното откриване на шампионата в България пристигат шефовете на световната и европейските централи по бейзбол и софтбол: г-н Рикардо Фракари – президент на Световната конфедерация по бейзбол и софтбол (WBSC), г-н Дидие Семине и г-н Габриел Вааге – президенти на Европейските Федерации съответно по бейзбол и по софтбол (CEB и ESF). 

За „първото хвърляне“ са поканени министърът на младежта и спорта Кралев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Церемонията ще бъде по време на тържественото откриване на Балканиадата в четвъртък, 26 април 2018 г., от 17.30 ч. на ст. "Октомври" в Технически Университет.

Наред с това, на Рикардо Фракари е присъдена титлата „Почетен професор на НСА “В. Левски“. По този повод той ще изнесе публична лекция „Предизвикателствата пред Международната федерация в съвременния свят“ в четвъртък, 26 април от 11.30 в НСА.