Мирела Демирева се класира за финалите на скока на височина на Европейското първенство по лека атлетика в Рим, въпреки че не покри квалификационната норма от 1.92 по време на днешните пресявки.

Сребърната медалистка от Олимпийските игри в Рио 2016 пропусна първата височина от 1.76 и започна участието си от 1.81. Тя не срещна никакви затруднения в първите три височини, на които скача (1.81, 1.85 и 1.89), преодолявайки ги от първия опит.

На 1.92 тя допусна два фаула, но нямаше нужда да прави трети решителен опит, след като отпаднаха достатъчно състезателки и съдиите прекратиха състезанието. От класиралите се за финала 12 скачачки само шест покриха норматива от 1.92.

Ярослава Магучих и Ангелина Топич от група А, в която беше и Демирева, скорчиха нужните 192 сантиметра, а в група Б това сториха Кристина Хонсел, Елла Юнила, Ирина Герашченко и Навал Меникер.

От състезателките, които не покриха 192 сантиметра Демирева се класира най-напред, след като не допусна нито един фаул в опитите си на по-ниските височини. Заедно с нея шестте скачачки, които покриха норматива, за финала в неделя се класират още Морган Лейк, Имке Онен, Бусе Савашкан, Мая Нилсон и Лиа Апостоловски.

Финалът на скока на височина при дамите на Европейското в Рим ще бъде в неделя от 21:30 часа българско време.