Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев взе отношение и по актуалната тема с „Арена Бургас“ при гостуването си в предаването „Тази сутрин“ по bTV, където коментира ситуацията в българския футбол. През последните дни стана ясно, че залата е некачествено построена и в момента в нея могат да се провеждат само състезания по спортна гимнастика, когато бъде инсталирано оборудването.

„Арена Бургас“ е от перлите в арсенала на министерството на младежта и спорта, но когато влезеш вътре си личи едно некачествено изпълнение на строителството. Виждат се много неща, дори и да не си специалист. Подовете са на груба настилка. Трите сектора имат конструкционни фуги, които не са направени, както трябва и са замазани отгоре. Има разминаване в нивата на секторите. Личи си, че е строено некачествено, че е бързано, въпреки че тази зала се строи от 2014 година. За момента вътре единствено да се провеждат състезания по спортна гимнастика, но преди това трябва да се купи необходимото оборудване“, заяви министърът.

„Нашият одит показва, че има несъответствия. Аз работя по документи. Отговорността трябва да бъде носена от хората, които са строили залата. Залата първо е възложена да бъде строена от община Бургас през 2014. Абсолютно със сигурност трябва да носи тя отговорност. Търсим отговорност и от дружеството „Академика“. Това е един добър пример как е строено хаотично, как никой не носи отговорност. Тези примери не са само по „Арена Бургас“, а по строенето на магистралите и други обекти. Пуснали сме към Агенцията за държавна финансова инспекция да се направи проверка. Ще се разследва и в рамките на структурите. Естествено, че залата ще бъде допълнително оскъпена, за да бъде завършена. Разпоредих залата да се завърши в най-бърз вид, за да може да се използва за всички спортове“, призна Димитър Илиев.

Министърът на спорта взе отношение и по протеклия покрив на зала „Арена София“ по време на турнира Sofia Open: “Проблемът бил малък, веднага е бил отстранен”.