Двама гръцки щангисти са дали положителни допинг проби на Средиземноморските игри в Пескара, обявиха от Федерацията по вдигане на тежести на Гърция.

Никос Куртидис, който спечели два златни медала при мъжете в категория до 94 кг. и Константина Лапу, която взе сребро при жените в категория до 58 кг, са дали позитивни тестове за неназована субстанция.
 
“А” пробите на 23-годишният Куртидис и 19-годишната Лапу са били взети на 1 юни, преди началото на състезанието. Говорителят на федерацията потвърди самоличността на хванатите щангисти, след като по-рано президентът Пирос Димос призна, че има тежкоатлети с допинг.
 
От федерацията обявиха, че ще изчакат резултатите от “Б” пробите на двамата състезатели преди да вземат дисциплинарни мерки срещу тях.
 
Това е поредният удар по гръцката тежка атлетика. През март 2008 г. тя беше разтърсена, след като 11 състезатели от националния отбор бяха наказани заради положителни проби за забранени субстанции.
 
Преди днешното изявление, три други случая с хванати гръцки щангисти бяха обявени през 2009 г. Провинилите се състезатели получиха двегодишни наказания./БЛИЦ