Бившият шеф на борбата Димитър Джамов взе отношение по скандала между Валентин Йорданов и Симеон Щерев.

“Аз присъствах на пресконференцията на Симеон Щерев и съм потресен от нещата, които каза. Мисля, че вие журналистите направихте един вот с класацията за Спортист и треньор на годината. Вие сте свикнали ние винаги да имаме медали, олимпийски и световни шампиони. Това обаче този път не се получи. Симеон Щерев ми каза, че от 2 години не е треньор на националния отбор. Те са му налагали някои състезатели да ги тренират други хора”, коментира Димитър Джамов в интервю пред “Тема спорт”.

“Налагал му ги е президентът Валентин Йорданов. Аз бих упрекнал Симеон Щерев, това е негова грешка, защо преди 2 години, когато му слагат другите треньори за Гуидя и Кирил Терзиев, не го каза тогава?! Начинът, по който го освободиха – не е правилен, да го изхвърлят от залата, да му вземат и ключовете за залата. Всички, които се готвят в националния отбор, трябва да тренират при него, а не личните им треньори да отговаря за тях. Много неща каза за борбата, които са потресаващи”, допълни още бившият ръководител на федерацията.

“Преди две години имаше избори и аз тогава го казах на всички: Г-н Йорданов е много голям борец, много голям спортист, но достатъчно управлява и направи достатъчно за борбата. Нека остави сега и другите да направят нещо.” Той, както и Симо казва, си мисли, че е Господ. Това обаче не е вечен пост. Не знам защо клубовете си мълчат, а не скочат. Вальо Йорданов въобще не управлява федерацията. Тя се ръководеше благодарение на успехите на Симо Щерев и Братан Ценов. Извинявайте много, но не може всеки за най-малкото нещо да се обажда до Америка. Той трябва да е тук и да работи за българската федерация. А той работи българската борба да изчезне до 2-3 олимпийски цикъла, да не кажа още този”, казва още Джамов.

“От тук нататък борбата е обречена на гибел. Ще е много тежко. Клубовете трябва да се организират и да свикат събрание. Не може 16 години да управляваш, да измисляш нови неща, и то от Америка. Това мисля, че е най-голямата му грешка, че не е тук, не обикаля по клубовете и по районите, където се изграждат българските борци. Никаква една година до края на мандата му, той още сега трябва да си подаде оставката и да се избере нов президент. С мандат до Олимпиадата. И след Олимпиадата да се направи равносметка. Ако е добре – остава, ако не, довиждане и да идва следващият”, допълни бившият състезател и ръководител на борбата.

“Казах и на други, нека Вальо се оттегли, мераклии за поста има. Аз също ще кандидатствам. Всеки да си каже и клубовете да решат кой може да изведе борбата. Няма нищо срамно в това. Симо го каза, че има много хора против Вальо, ама си мълчат. Клубовете трябва да решат за тези кардинални промени. Ако решат да си мълчат и да не им се дава право на глас, нека си стоят мирно и да бъдат тъпкани, тяхна работа”, завърши Джамов./БЛИЦ