Една истинска легенда слезе от сцената. Стив Дейвис прекрати кариерата си на професионален състезател по снукър. Златната буца стори това на 58-годишна възраст.

Дейвис започва кариерата си през през 1979 г. и доминира в снукъра през 80-те години на ХХ век. В периода 1983-90 г. той печели шест световни титли и е неизменно № 1 в световната ранглиста.

Като цяло има 28 спечелени титли от ранкинг турнири, което го нарежда на второ място във вечната ранглиста, редом до Рони О'Съливан и Джон Хигинс. Повече спечелени състезания има само Стивън Хендри (36).

Последният мач в кариерата на Стив Дейвис беше на 10 април, когато загуби от Фъргал О'Брайън и не успя да се класира за световния шампионат, който тече в момента.

След като обяви напускането на спорта в ефира на „Би Би Си“, 58-годишният англичанин получи правото на почетна обиколка в залата „Крусибъл“ в Шефилд заедно с шампионския трофей от световния шампионат. За последно Златната буца вдигна тази купа преди 27 години.

„Мачът с Фъргал О'Брайън беше последният в кариерата ми. Още тогава го казах на моя мениджър Бари Хърн. Баща ми почина наскоро и изглежда дойде момента да спра със състезанията. Може би трябваше да го сторя още преди много време, но в последните години играех само, за да радвам баща си. Щастлив съм, че имах толкова незабравими моменти. Бях благословен, че моето хоби беше моя професия. Всичко беше фантастично, но вече се чувствам като дядото на снукъра“, заяви Дейвис.

Стив Дейвис е първият състезател, записал максимален брейк от 147 точки в мач, предаван по телевизията. Това става през 1982 г. През сезон 1987-88 година той става първият играч на снукър, носител едновременно на титлите от турнирите „Тройна корона“, Британския шампионат и „Мастърс“.

През 1988 г. печели приза Спортна личност на годината на „Би Би Си“, като до момента е единственият състезател по снукър, носител на наградата. През 1995 г. Дейвис взима последната си голяма титла – Уелш Оупън, въпреки че десет години по-късно достига до финал на Британския шампионат, а през 2010 г. изненадващо се класира на четвъртфиналите на световното първенство, когато е на 52 години.

Златната буца завършва кариерата си с общо 355 сенчъри брейка и спечелени над 5,5 милиона паунда от наградни фондове. От 2001 г. е носител на Орден на Британската империя. Сега Стив Дейвис ще може да отдаде изцяло на другата си голяма страст – музиката. Той е Ди Джей.

КАРИЕРАТА НА СТИВ ДЕЙВИС В ЦИФРИ
Шест световни титли (1981, 1983, 1984, 1987, 1988, 1989) – само Стивън Хендри има повече (7)
28 титли от ранкинг турнири – само Хендри има повече (36)
53 титли от неранкинг турнири, включително три „Мастърс“
1453 професионални мача
Девет отборни титли
№ 1 в световната ранглиста за седем поредни сезона