Хандбалистките на Етър-64 ще играят срещу украинския Карпати (Ужгород) в турнира за купата на EHF, реши тегленият във Виена жребий. По предварителна програма той трябваше да бъде на 27 юли, но в понеделник Европейската федерация по хандбал направи изненадващи промени.

Тегленето бе насрочено за вторник, а промяна претърпя и регламентът. По предварителна информация българският шампион трябваше да стартира от първия кръг през септември, но впоследствие бе обявено, че Етър-64 ще започне от втория кръг (първи кръг на практика няма да има). Мачовете са на 10/11 октомври, а реваншите на 20/21 октомври т.г. Това ще промени и програмата за подготовка, сподели президентът на Етър-64 Атанас Атанасов.

24-те участващи във втория кръг отбори бяха разделени в две урни – на поставени и непоставени. Етър-64 бе в урната на непоставените отбори и жребият трябваше да му отреди един от следните 12 отбора: Фемина Визе (Белгия), Заглебие (Люблин, Полша), Карпати (Ужгород, Украйна), Тертнес (Берген, Норвегия), Твис (Холстебро, Дания), Астраханочка (Астрахан, Русия), Валенсия (Испания), Дунарея (Браила, Румъния), Ерди ВСЕ (Унгария), Хелветия (Алкобендас, Испания), Мегас Александрос (Гърция) или Бней (Херцелия, Израел).

Това бяха изключително силни възможни съперници за „виолетовите”. 12-те победители отиват в трети кръг, където ги чакат още 20 отбора, за да бъдат оформени 1/16 финалните двойки. Мачовете от третия кръг са на 10/11 и 17/18 ноември т.г.

Етър остана сред последните за теглене отбори в урната, като накрая възможните съперници се сведоха до Бней (Херцелия Израел), Астраханочка (Русия) и Карпати (Украйна). В тази ситуация се падна поне най-приемливия от трите тима.

Съперникът на етърки е за първи път в историята си шампион на Украйна, като вместо Шампионската лига избра участие за купата на EHF, пише още sport-vt. Тимът, чийто треньор е Борис Петровски, завърши шампионата с актив от 50 т., като изпревари с 8 т. подгласника си и има 25 победи и 5 загуби.

В евротурнирите обаче Карпати няма особени успехи, като обикновено отпада в първия кръг и само веднъж е стигал до трети кръг. През 2003 г. среща българския Пирин (Благоевград), като пада и в двата мача с 31:22 и 25:22. Сега обаче класата на тима е доста по-висока.

Етър-64 ще може да разчита на информация и от своята чуждестранна състезателка Анна Захарова. Преди да дойде във В. Търново, украинката е била на проби именно в Карпати. 110-хилядният Ужгород се намира на западната граница със Словакия близо до Румъния и е на 900 км от Велико Търново. Мачовете са на 10 октомври в Ужгород и на 20 октомври тук, освен ако двата клуба не се споразумеят нещо друго.

„Неудобен противник, бившите съветски републики имат сериозна школа. Ана Захарова бе там на проби, преди да дойде при нас. Но все пак можеше с оглед на жребия да бъде и още по-лошо, ако бяхме се паднали с рускините. Ще се опитаме да се представим достойно“, коментира президентът на Етър-64 Атанас Атанасов.