След кратко боледуване на 83-годишна възраст почина д-р Пюзант Касабян, съобщи Българската федерация по бадминтон. 

Той е роден на 12 януари 1941 г. в Хасково. През 1970 г. завършва Висшия медицински институт „Ив. П. Павлов“ в Пловдив, а през 1977 г. и ВИФ (днес НСА) със специалност „Тенис“ и „Педагогически профил“. Работил е за кратко като лекар в спортния диспансер в Хасково, но истинската му страст бе спортът.

Пижо, както го наричаха и знаеха всички, бе един от най-известните спортисти и деятели в България. В кариерата си има над 300 мача като баскетболист в националния шампионат, става държавен първенец и "майстор на спорта" по тенис на маса, както и отборен шампион по тенис с тима на "Хасково". Внася и основава в България скуоша и ракетлона (четирибой по тенис на маса, тенис, бадминтон и скуош).

В любимия си бадминтон, който внедрява през 1965 г., Касабян е състезател, капитан и играещ треньор на основания от него клуб "Хасково", като в периода 1969-1989 г. става 15-кратен шампион и 9-кратен носител на купата на България. Той е дългогодишен национален състезател, а след това 20 години старши треньор на националния отбор. Касабян е и състезателят с най-много участия на световни първенства на планетата, за което вписан в книгата на рекорди "Гинес". В продължение на 25 години Доктора бе и председател на федерацията по бадминтон, докато сам се оттегли от поста малко преди да навърши 77 г. Пижо дълги години бе и в управителните съвети на световната и европейска федерации по бадминтон.

Пюзант Касабян е носител на орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на БОК, Почетен знак от Световната федерация по бадминтон и почетна диплома от МОК. През декември 2000 г. той стана първият почетен гражданин в историята на Хасково.

Екипът на БЛИЦ изказва своите съболезнования на семейството и близките на Пюзант Касабян.