Ансамбълът на България по художествена гимнастика оглави трите световни ранглисти, пише Красивата страна на спорта. Възпитаничките на Ина Ананиева спечелиха два златни (многобой и 5 чифта бухалки) и един сребърен медал (3 топки и 2 ленти) от Световната купа в София.

Състезанията от този ранг дават точки за ранглистите на Международната федерация по гимнастика. Там родните грации Ренета Камберова, Михаела Маевска, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Цветелина Стоянова са номер 1.

Груповите изпълнения бяха в програмите за Световните купи в Португалия, Испания и България. Българките са начело в ранглистата за многобой с общо 100 точки. След нас за Украйна (69) и Русия (65).

На отделните уреди сънародничките ни също са номер 1. В класирането на 5 чифта бухалки те имат 83 точки, а на 3 топки и 2 ленти – 85. На топки и ленти временно трети с 60 точки са французойките, чиито треньор е Адриана Дунавска.

Следващите състезания за ансамблите от Световната купа са в Беларус между 17 и 19 май. Русия приема последният кръг от веригата в края на лятото./БЛИЦ