България има немалки шансове да спечели домакинството на Мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд.
„Знаем за кандидатурите на Турция и Сингапур. Нашата вече е подадена. На 1 октомври тези оферти ще бъдат отворени, до 9 октомври чакаме решението на ФИДЕ. Нямаме информация за ценовата оферта на Турция и Сингапур. Може би това ще е определящо, но мисля, че България има реален шанс да спечели. Имаме предварителна информация, че Чечня и Дубай също ще бъдат кандидати, но трябва да изчакаме”, коментира пред Гонг пресаташето на гросмайстор Топалов Живко Гинчев.
„Засега не искаме да обявяваме точната цифра на нашата кандидатура, защото от ФИДЕ са помолили всички кандидати да запазят това в тайна”, добави още Гинчев по повод финансовите параметри на българската оферта.
Веселин Топалов ще участва в силно състезание в Китай. „Това е всъщност първият турнир от веригата Гран шлем. Миналата година Веско го спечели кръг преди края. Надявам се сега да успее отново. След това с националния отбор той ще участва на европейското в Нови Сад в края на октомври”, заяви още Живко Гинчев.