Европейският съюз наложи сериозни санкции на общо 351 руски депутати и други 27 физически и юридически лица заради участието им гласуването за признаването независимостта на Донецката и Луганската народни републики и последвалата военна инвазия на територията на Украйна.

ЕС замрази паричните авоари на въпросните хора, намиращи се на територията на Съюза. Освен това им е забранено да пътуват до държави от Евросъюза.

Сред санкционираните депутати има редица легенди на спорта в световен мащаб. Това Вячеслав Фетисов, Антон Шипулин, Николай Валуев, Ирина Роднина, Светлана Журова, Сергей Чепиков, Дмитрий Пирог, Анатолий Карпов и Артур Таймазов.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

63-годишният Фетисов е двукратен олимпийски и седемкратен световен шампион по хокей на лед, както и носител на Купа Стенли. 34-годишният Шипулин е олимпийски и световен шампион по биатлон. 48-годишният Валуев е двукратен световен шампион по бокс за професионалисти в свръхтежката категория.

72-годишната Роднина има три олимпийски и 10 световни титли във фигурното пързаляне. Журова (50 г.) има златни медали от олимпийски игри и световно първенство в бързото пързаляне с кънки. 55-годишният Чепиков има две олимпийски и една световна титла в ски-бягането.

41-годишният Пирог е бивш световен шампион по бокс за професионалисти в средната категория. 70-годишният Карпов е легендарен бивш световен шампион по шахмат. Артур Таймазов (42 г.) има една олимпийска и две световни титли в свободната борба.

Друго голяма спорта легенда на Русия – Владислав Третяк, не е обект на санкциите, въпреки че също е депутат. Причината за това е, че президентът на Руската федерация по хокей на лед не е участвал в гласуването за признаване на ДНР и ЛНР. 69-годишният Третяк е трикратен олимпийски и десеткратен световен шампион с националния отбор на СССР.