Голямата спортна гордост на Владимир Путин понесе пореден тежък удар. Игрите на дружбата трябваше да бъдат мощна алтернатива на Олимпийските игри в Париж, но бяха отложени за 2025 г. Сега стана ясно, че всички спортисти, които вземат участие на форума, няма да бъдат допуснати до участие на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 г. За това предупреди изпълнителният директор на Антидопинговата агенция на САЩ (USADA) Травис Тайгарт.

„Ако участвате на тези Игри, които нямат допингконтрол и не са одобрени от нашата страна и нашите спортни федерации, няма да бъдете допуснати до Олимпийските игри“, заяви Тагарт в онлайн разговор.

Той мислеше, че говори с

официални представители на африканска държава.

Всъщност се оказа, че диалогът е с руските зевзеци Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, популярни в родината си като Вован и Лексус, които често звънят на известни чужденци, критикуващи руската национална политика.

И този път, както и в случая с президента на МОК Томас Бах през месец май, опитът за шега на руснаците се обърна срещу тях. Тогава шефът на световното олимпийско движение направи сензационни разкрития срещу приближения до Владимир Путин президент на Международната боксова асоциация Умар Кремльов.

Игрите на дружбата трябваше да се проведат в Москва и Екатеринбург в периода 15-29 септември. Русия се хвалеше, че ще участват около 2500 спортисти от 127 държави в общо 36 спорта. След изявлението на Травис Тайгарт и отправеното предупреждение се очаква броят на желаещите да спадне много рязко.