Ултрамаратонецът Андрей Гридин отново развя гордо българския трибагреник, пресичайки успешно финала на "Трансгранканария". Бегачът, живеещ в Пловдив, завърши на второ място в тежкия планински ултрамаратон, провеждащ се ежегодно на Канарските острови.

Гридин преодоля 269-километровата дистанция за 49 часа и 31 минути. Победител стана италианецът Петер Кийензъл. 

Изключително силно се представи и Пирин Галов - другият българин, стартирал в най-дългата дистанция на "Трансгранканария". Един от най-известните ни ултрамаратонци финишира на шестото място, преизпълвайки целта си. 

Половината от участниците не успяха да завършат, след като се отказваха по тежкото трасе, което беше с повече от 12 000 метра положителна денивелация. Гридин, Галов и компания бяха още повече затруднени от факта, че за 269-те километра имаха само пет подкрепителни пункта, като в по-голямата част от състезанието сами трябваше да се грижат за запасите от храна и напитки. Освен това трасето беше без маркировка и участниците трябваше да проследяват маршрута от GPS-устройства. 

След успешния финал Гридин и Галов благодариха на всички, подкрепящи ги. 

За родения в Казахстан Гридин "Трансгранканария" беше още по-вълнуващо предизвикателство, като се има предвид, че никога досега не беше пробягвал толкова дълга дистанция. Ветеранът Галов пък има солиден опит с голям брой тежки ултри зад гъбра си.

Гридин използва "Трансгранканария" като генерална репетиция преди опита му за рекорд на маршрута "Е4", известен още като "Петте планини". Трасето преминава последователно през Витоша, Верила, Рила, Пирин и финишира на Гоцев връх, в Славянка. За 260 км акумулира положителна денивелация от над 16 000 метра. Гридин планира да стартира в края на май. Той ще бъде едва вторият ултрамаратонец, стартирал скоростно по "Е4". Рекордьор на трасето е Боян Дочев със 70 часа и 43 минути.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ