Най-добрият български колоездач Ивайло Габровски е дал положителна допингпроба. Новината е потвърдена от Международния колоездачен съюз. Издънката на Габровски е станала по време на Обиколката на Турция, която той спечели в края на месец април. Габровски е хванат с кръвен допинг еритропоетин (ЕПО).

Българинът е бил подложен на проба на 24 април след третия етап между Анталия и Елмали (152 километра). Именно този етап Габровски спечели, като пресече финалната права абсолютно сам, много преди останалите си конкуренти. Това беше единственият етап, който Ивайло спечели в Турция, в останалите се движеше в основната група и запази победата си.

Габровски завърши с общо време от 28:48.10 часа. Втори на 1.33 минута остана Александър Дяченко (Казахстан) от "Астана", а трети на 1.38 минута остана друг българин Данаил Петров от отбора на "Каха Рурал".

След дисквалифицирането на Габровски – Данаил Петров се предвижва на второ място в крайното класиране.

Преди няколко седмици се разрази скандал между Габровски и федерацията по колоездене, която отказа да му даде виза за Олимпиадата в Лондон. Според федерацията Габровски не се е явил, за да му бъде изготвен допинг паспорт. Явно състезателят е имал притеснение, след като сега става ясно, че е ползвал забранени стимуланти.

БЛИЦ ПРИПОМНЯ

Точно преди месец заради допинг "изгоря" спринтьорката Инна Ефтимова, която даде положителна проба за веществото соматотропин, познато като хормон на растежа.

Дни по-рано наш тенисист също загази жестоко заради употреба на допинг. Правата на Димитър Кутровски бяха спрени за 2 години, след като той даде положителна проба за забранен стимулант. Втората ракета на България беше спипан с метилхексанамин през февруари на турнира в Сан Хосе.

Заради същото непозволено вещество преди месеци загазиха и тримата футболисти на ЦСКА Костадин Стоянов, Тодор Янчев и Румен Трифонов. Те обаче бяха наказани от Дисциплинарната комисия към БОК само за три месеца.

През 2005 година пък Сесил Каратанчева също "изгоря" заради употреба на допинг.