Олимпийският комитет на Гърция не проявява никакви намерения да отменя националната щафета с олимпийския огън на територията си въпреки решението на МОК за прекратяване на международната обиколка. Новината обяви шефът на гръцкия ОК Спирос Капралос.
 През месец март МОК реши да се откаже от световната обиколка на олимпийския факел и да я ограничи единствено в рамките на страната, която ще приеме игрите. Отчасти този ход бе предизвикан от масовите антикитайски протести в хода на щафетата преди игрите в Пекин през 2008 г. Решението на МОК официално ще стъпи в сила през 2016 г., но организационните комитети на Ванкувър 2010 и Лондон 2012 вече отказаха да приемат щафетата. Съгласно заявката си за домакин на Игрите през 2014 г. в Сочи, Русия също ще ограничи предаването на олимпийския огън в пределите на политическите си граници.
„Единственият път, когато международната щафета пожъна огромен успех, бе преди Игрите в Атина. Нашите китайски приятели се опитаха да постигнат нещо подобно, но небезизвестните инциденти поставиха под въпрос най-важния символ на Олимпийските игри”, заяви Капралос.
Той също така добави, че независимо от плановете на МОК щафетата ще бъде проведена според първоначалните планове на територията на цялата страна.