Олимпийският вицешампион Германия записа историческа победа на световното първенство по хокей на лед в Дания. За първи път от 25 години немците надвиха традиционната сила Финландия. Германският тим се наложи с 3:2 след продължение в мач от Група „В“.

Маркус Айзеншмид вкара победния гол точно две минути след началото на оувъртайма. Той завърши и с една асистенция в актива си. Фредерик Тифелс и Бьорн Круп също бяха точни, а Матиас Нийдербергер направи 36 спасявания. Себастиан Ахо и Еели Толванен се разписаха за Финландия, а Виле Хусо отрази 12 удара.

Спечелената точка от загубата след продължение позволи на финландците да съберат актив от 13 пункта и това им е достатъчно да си гарантират участие на четвъртфиналите. Германия е на шеста позиция със седем точки и само минимални шансове за класиране в следващата фаза.

Световният шампион Швеция продължава без грешка от началото на първенството и в мач от Група „А“ се наложи над Швейцария с 5:3. Микаел Баклунд блесна с гол и три асистенции за успеха. Адам Ларсон, Джон Клингберг, Патрик Хорнквист и Магнус Пааярви също бяха точни за „тре крунур“, а Андерс Нилсон направи 20 спасявания.

Рамон Унтерсандер завърши с гол и асистенция за Швейцария. По едно попадение добавиха Рафаел Диас и Диан Кукан, а Леонардо Дженони отрази 36 удара. Швеция е лидер в групата със 17 точки и сигурен участник на четвъртфиналите. Швейцарците са четвърти с девет точки.

РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ХОКЕЙ НА ЛЕД