Българските щангисти не могат да участват на световното първенство за кадети в Перу поради липса на финанси. Сумата от 40 хиляди лева трябва да бъде събрана до няколко дни, а с нея да се плати престоят, билетите и таксата за изява на големия форум. 

В момента обаче родните таланти нямам подкрепа нито от федерацията, нито от Министерството на младежта и спорта. Това съобщи треньорът на щангистите Кристияна Колева, която е завоювала за България стотици медали от европейски и световни първенства. 

"Федерацията е "на червено". Нямаме никакво съдействие - нито от нея, нито от Министерството на спорта. Вчера имах среща със заместник-министъра. Той категорично каза, че не може да помогне. Търсим начини. Днес ще молим и директора на училището, за да може тези деца да се реализират. Не сме спирали да тренираме от 2 години, всеки ден тренираме, на режим сме, нямаме почивки", обясни Колева в ефира на "Тази сутрин".

Самата федерация няма финансиране от Министерството на младежта и спорта, тъй като е затънала в дългове. Всички български щангисти не са получавали заплати от началото на 2024 г. За младите тежкоатлети участието на световното първенство е важно, тъй като те са фаворити в своите категории и могат да пропуснат шанса си да спечелят квота за Младежките олимпийски игри.

"Първенството започва на 22 май, ние трябва да тръгнем на 18 май. Нямаме закупени билети, нямаме средства за таксата за участие, за престоя. Ситуацията е тежка. Да не говорим, че Нино Симеонов и Исус Кирилов не са взимали заплати от 6 месеца. Нямаме превод и към клубовете по вдигане на тежести", информира Колева и добави: "Вчера ги помолих, ако може поне на нашия клуб да бъдат преведени пари, тъй като документите ни са изрядни. Казаха "до 1-2 седмици", а ние трябва да тръгнем от няколко дни".

От години треньорката се грижи за четири от момчетата. Те живеят в нейния дом. "Ставаме сутрин, храним се, мерим се, идваме за сутрешната тренировка, прибираме се, храним се, те спят - пълен режим. Гледам ги непрекъснато! Колко години сме в тази ситуация?! Сменят се министри, председатели на федерация, клубовете... Господин Коджабашев, като пое поста каза, че ще намери средства, но такива няма", категорична е Колева.

За Нино Симеонов, който е с първа заявка в кат. до 55 кг. на предстоящото световно първенство, липсата на пари обезсмисля дълги години труд.

"Съжалявам, че няма да може да участвам заради финансиране. Моята мечта беше да участвам на олимпийски игри. От 8-годишен тренирам. Много е лоша ситуацията", заяви той.

Липсата на финансиране за световното за кадети не е единственият казус във федерацията. Под въпрос в момента е и участието на българските щангисти на олимпийските игри в Париж. Спешно трябва да се платят 36 600 долара - таксите към Международната федерация (IWF) за извършване на допингконтрола на европейското първенство в София. Ако този дълг не бъде погасен до 20 май, ще се простим с мечтата си да видим отново български щангист на олимпийския връх.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!