Световният вицешампион по вдигане на тежести Иван Марков продължава с активната си подготовка в родния Бургас. Най-добрият ни настоящ тежкоатлет се готви за немското първенство, което е финал за състезателната година.

След спечеленото сребърно отличие на световното първенство в Алмати (Казахстан) бургаският талант на практика е на върха в родните щанги. Българинът спечели убедително златното отличие в изхвърлянето в своята категория до 85 кг със 179 кг, но в крайния двубой остана втори с двубой от 390 кг само след една грешка в изтласкването и постигнат личен рекорд в това движение с 211 кг. Шампион с 391 кг стана иранецът Кянуш Ростами.

Ситуация доста напомня на представянето на Иван на миналото световно първенство във Вроцлав, когато той отново завоюва среброто.

"Преди състезанието тренирах здраво. Толкова много исках да стана първи, и точно това си казвах. Малшанс. Но не трябва да сме толкова черногледи. Ако върнем състезанията назад – преди години с 390 кг. се печелеше титлата без проблеми. Отдавна не е имало случаи двама състезатели да имат такъв резултат", заяви самият Марков.

А ето пък какво казва неговият треньор и брат Георги Марков: "Критики нямам. Перфектно състезание на Иван. Но това е положението в нашия спорт – имаме право само на три опита. Горд съм от него, не само като треньор, но той все пак е и мой брат. Има още къде да расте, още по 5-7 кг на движение, което ще го направи олимпийски шампион".