Европейският шампион Иван Марков стана световен вицешампион в категория до 85 килограма на първенството по вдигане на тежести в Алмати (Казахстан).

26-годишният бургазлия спечели златото в изхвърлянето със 179 кг, но в крайното класиране остана втори с двубой от 390 кг (негов личен рекорд), след като вдигна 211 кг в изтласкването.

Шампион е иранецът Кянуш Ростами с двубой от 391 кг. Той бе втори в изхвърлянето със 178 кг, но вдигна 213 кг във второто движение (изтласкване) и това му донесе златото и световната титла. Ростами рискуваше да завърши без успешен опит, тъй като първите му две заявки на 207 и 211 кг бяха неуспешни.

Иранецът е световен първенец в двубоя от Париж 2011 и олимпийски бронзов медалист от Лондон 2012.

Марков можеше да се пребори за златния медал в двубоя, което респективно щеше да го направи световен шампион, но не успя при третия си опит в изтласкването на 214 кг. Това бе и единственият му неуспешен опит в състезанието.

Интересното е, че и миналата година, на шампионата в полския град Вроцлав, нашето момче отново финишира на второ място в двубоя.

Последната световна титла за България бе спечелена от Иван Стоицов през 2007-а на първенството в Тайланд с двубой 363 кг.