ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Бившата световна шампионка по шах Александра Костенюк обърна гръб на Русия и от 1 януари 2024 г. ще представлява Швейцария.

Решението й идва, след като Световната шахматна федерация (ФИДЕ) разреши на руски шахматисти да сменят националността си поради войната в Украйна и да могат да продължат кариерата си под чужд флаг.

Костенюк стана световна шампионка от 2008 до 2010 г., взе пет европейски титли и беше трикратна шампионка на шахматната олимпиада. 38-годишната Костенюк може да играе за Швейцария, след като се омъжи за швейцарския бизнесмен Диего Гарсес през 2002 г. 

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

По-късно тя се разведе с Гарсес, за да се омъжи за руския гросмайстор Павел Трегубов. Тя е на седмо място в рейтинг листата на ФИДЕ след две рускини – Александра Горячкина, която е на трето място, и Екатерина Лахно, която е на четвърто място.

От руската шахматна федерация коментираха, че няма как да променят решението й.

„Вече е свършена работа. Трансферът стана възможен след решението на съвета на ФИДЕ, с което всеки руски шахматист, живеещ в Европа, може да се трансферира с проста процедура. Благодарим на Александра и ѝ желаем успех“, казва директорът на Руската шахматна федерация Александър Ткачев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК