Около 200 шахматисти от Испания, България, Русия, Турция и Испания ще участват в традиционния шах фестивал в Тетевен от 15 до 21 август. Тазгодишното издание на шах маратона е под патронажа на тетевенския кмет Николай Павлов от ГЕРБ и е посветено на 70 лета от рождението на Ангел Ценуков и 30 години от първото издание на турнира.

Регламентът за участие включва 9 кръга по Швейцарската система. Контролът за игра е два часа на състезател за завършване на партия и важи за българско и международно ЕЛО. Класирането е в зависимост от броя на набраните точки. Право на участие имат всички шахматисти, заплатили турнирна такса - 30 лв. за чужденци, 20 лв. за българи и 15 лв. за ученици и ветерани. За местните майстори на древната игра обаче налогът е 10 лв. Право на безплатно участие имат само гросмайсторите, инвалидите, децата до 12 години и ветераните над 75 години.

Община Тетевен е осигурила 4 500 лв. за награди - от тях 1 000 лв. ще вземе победителят. Ще има отличия и за най-добре класирали се юноши, девойки, жени, ветерани и най-млад и най-възрастен участник. Сред организаторите на шах феста са Община Тетевен, БФШ и сдружение "Спортен клуб по шах-Тетевен", съобщи днес Галина Любомирова, гл. експерт "Връзки с обществеността и протокол" към Община Тетевен./Гергана Димитрова, БЛИЦ.