Грандиозен скандал с корупция се развихри и в снукъра. Трикратният световен шампион Джон Хигинс бе заловен със скрита камера от разследващи журналисти на “Нюз ъф дъ Уърлд” как се съгласява да губи фреймове в няколко мача, като за тези си действия той ще получи 300 000 евро. Случаят без съмнение ще хвърли сянка върху предстоящия финал на световното първенство и на снукъра като цяло, а милионите фенове на шотландеца ще бъдат разочаровни от идола си.

След като преди около седмица 34-годишният Хигинс отпадна изненадващо от ветерана Стив Дейвис в "Крусибъл", той е заминал за Украйна, за да се срещне с подставени лица на “Нюз ъф дъ Уърлд”. По време на срещата, на която е придружен от своя агент Пат Мууни, Джон Хигинс се съгласява умишлено да загуби фреймове в четири различни мача от Световните снукър серии, за да донесе по този начин печалба на нелегални заложни къщи. Лидерът в предварителната световна ранглиста не се притеснява да се "пазари" за сумата, която ще получи, като в крайна сметка се съгласява на 300 000 евро (261 000 паунда).

Най-шокиращ е коментарът на шотландеца, че няма проблем да заблуди всички, че грешките му в определените партии са неволни и че всичко е в реда на нормалното. Уговарянето на тези подробности е с дейното участие на Пат Мууни, който освен агент на Хигинс е и член на Борда на Световната професионална билярд и снукър асоциация (WPBSA). Двамата са в основата на организирането и на Световните снукър серии.

По време на 10-минутния разговор с подставените агенти на все още действащият световен шампион, който има в сметката си милиони, нито веднъж не поставя под въпрос законността на това, което се иска от него, нито пък моралния аспект. Нещо повече - той разсъждава на глас пред скритата камера по какъв начин да "покрие" неоправданите си приходи. На въпрос дали няма опасност да бъде разкрит, че нарочно губи фреймове, Хигинс е категоричен: „Не, няма, всичко е много лесно!".