Най-великият биатлонист за всички времена Оле Ейнар Бьорндален обяви, че се отказва в края на сезона. Норвежецът е роден на 27 януари 1974 година и в момента е на 44. „Бих продължил още няколко години, но това е последният ми сезон“, каза Бьорндален със сълзи на очи.

Той допълни, че е имал и здравословни проблеми, които също са изиграли роля за решението му: "Миналото лято се случи нещо, което ме накара за първи път да се замисля да прекратяване на кариерата. Имах нарушен сърдечен ритъм. И винаги се случваше в съня ми, а не по време на тренировка. Поддържахме контрол, но след това отново се случи. Тялото ми реагира добре и получих помощ от моя медицински екип. Но през зимата стигнахме до извода, че е по-добре да завърша кариерата си."

Норвежецът е наричан Крал Оле и Патриарха. В кариерата си има участия на шест олимпийски игри – от 1994 година до 2014. Около името му се разгоря сериозен спор преди няколко месеца, когато бе оставен извън отбора на Норвегия за Олимпиадата в Пьонгчанг, която щеше да бъде негова седма в кариерата.

Бьорндален има 13 олимпийски медала, осем от които златни. Рекордите му са недостижими поне на този етап, има 95 победи за Световната купа, има 179 подиума.

"Имам много предложения за работа, но на нито едно не съм отговорил. Искам да премисля нещата добре, а за това ми е нужно време. Надявам се да направя мъдър избор. Просто съм благодарен на съдбата, че толкова много години имах възможност да се състезавам без травми и проблеми със здравето", каза още Бьорндален.