Министърът на спорта Красен Кралев свика спешна среща в кабинета си. Причината е поредният допингскандал, който разлюля българските щанги. По-рано през деня стана ясно, че 11 национали са с положителни допингпроби заради забраненото вещество станозолол.

"Тежък, огромен скандал. На 2 март са иззети проби от Международната федерация. Първо са направени в "Дианабад", а на 9 март са изпратени в Кьолн. Днес следобяд получихме имейл, че всичките проби са положителни. Става въпрос за станозолол. Не е трибестан, каквато версия беше вече лансирана из медиите, защото той е лицензиран и е официален медикамент.  Естествено, трябва да изчакаме и вторите проби, преди да излезем с категорично становище. Извиках хората от федерацията по вдигане на тежести, за да ми обяснят какво става. Тяхната позиция беше, че препаратът е взет чрез хранителна добавка. Тези добавки, над десетина, бяха изследвани в нашата допинглаборатория. В един препарат, използван от спортистите, е открито забраненото вещество.

Става въпрос за анаболен стероид, който повишава силата и издръжливостта. Предстои сега да се установи как забраненото вещество е попаднало в организма на състезателите, обясни Кралев. – Сезирахме вече главния прокурор. Правим всичко възможно, за да вземем мерки и да се установи дали при производството, в сладовите помещения и в търговската мрежа има такова вещество. Тези хранителни добавки, за съжаление, се намират свободно по фитнесзалите. Взимат ги млади хора, което е лошото.

Не искам да ставам прокурор или адвокат. Има федерация, при която е рецидив вече. Ще решим какви мерки да предприемем оттук нататък. Срамът е голям, това е факт. Виновните трябва да бъдат наказани ище бъдат наказани. Наказание ще има, не може да има колебание по въпроса. Зависи колко голямо ще бъде то. Рамерът на санкцията зависи от това дали спортистите съзнателно са взимали веществото или не са знаели. Ще разберем тези субстанции в казан ли са бъркани или в тенджера.

Ние знаем откъде са взети тези добавки. Ще го оставим на прокуратурата. От години нашите щангисти взимат от този доставчик, но никога досега не е имало такива проблеми. Отдавна предупреждаваме, че трябва да се внимава с хранителните добавки. Със сигурност сега ще има санкции от страна на световната федерация, а и от наша страна също."


Ето и имената на 11-те щангисти, в чиито проби е установено наличието на станозолол:

МЪЖЕ:
Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг)

ЖЕНИ:
Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).