ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева съобщи, че тази година най-вероятно няма да се проведе традиционната церемония "Спортист на годината". Повече от десет години анкетата е организирана от "Нове Холдинг". Както е известно, компанията е собственост на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

В интервю за bTV Лечева уточни, че все пак министерството ще намери начин да отличи най-добрите спортисти за 2022 година. 

"Правата се държат от частна компания, която повече от 10 години организира анкетата. Факт е, че тази година няма да има "Спортист на годината", така дочувам. Това не е добре за българския спорт. В министерството вече мислим как да бъдат наградени и оценени българските спортни успехи за 2022 г. и ще бъде направено всичко възможно", обясни Весела Лечева.

Тя коментира и номинацията на Борил Кръстев от ГЕРБ-СДС за нейния пост: "Не трябва да бъде подценяван спортът, като един от секторите за управление на една държава. Не бива да се допускат никакви експерименти, а да се залага на хора с доказан опит и квалификация. Нямам наблюдения върху него. Може да е добър специалист и организатор, но по принцип съм на мнение, че тази дейност не трябва да бъде подценявана".

Лечева допълни, че е готова да остане на поста. "Струва ми се, че политическите сили се настаниха удобно в тази позиция да прехвърлят отговорността на служебните правителства. Ние ще продължаваме да си вършим нашата работа. За мен в личен план няма значение дали управлявам с мандат за 4 години или ще управлявам още няколко седмици Министерството на младежта и спорта“, каза още Лечева.

Тя добави, че държавата трябва да инвестира в дългосрочен план средства за спортната база в страната, така че българите да имат възможност да спортуват. Проучване на социологическа агенция „Тренд“, публикувано вчера, показа, че българите поставят на високо място необходимостта от физическа дейност, но от друга страна две трети от тях не спортуват. „Фактът, че 88 процента от българите определят спорта като важна дейност, не само като медали и престиж, а и като здраве, самочувствие, възможност за професионална реализация, говори, че те осъзнават значимостта на спорта. По-тревожният факт, е че 76 процента не се занимават изобщо със спорт“, коментира още Лечева.  

Според нея това е въпрос, както на възпитание и създаване на навици от най-ранна детска възраст, така и на достъпни спортни съоръжения. "Няма ли едното от двете, няма как да имаме масов спорт", категорична е Лечева. 

„Държавата е длъжник по отношение на средствата, които се заделят за издръжка и строеж на спортни съоръжения. И тук не визирам многофункционални зали, а малките зали, басейни, спортни комплекси в общините, кварталните спортни площадки, училищните игрища, които трябва да бъдат оборудвани с всички необходими спортни пособия. Тази инфраструктура е все още в тежко състояние и са необходими много инвестиции. Това е политика за следващите 10 години. Не е възможно едно служебно правителство да направи всичко това. Трябва да се следва тази политика години наред, така че базата да отговоря на необходимостта на българите да развиват спорт и да имат достъпни спортни съоръжения“, коментира още Весела Лечева.