Легендарната американска плувкиня на дълги дистанции Даяна Найад се отказа при втория си опит да счупи рекорда по екстремно плуване в открито море, съобщават световните агенции.

61-годишната американка снощи предприе опит да преодолее разстоянието от 166 км, разделящо Куба от американския щат Флорида. Тя стартира в 19:45 часа местно време (00:45 по Гринуич в понеделник) в яхт-клуба "Марина Хемингуей" западно от Хавана.

Найад се надяваше при благоприятни условия да преплува дистанцията за 60 часа и да стане първият човек, преплувал това разстояние без помощта на клетка срещу акули. На 29-ия час обаче Найад се отказа и нейната спътничка Елейн Лафърти, возеща се в една от съпровождащите лодки написа в социалната мрежа “Туитър”: “Това е, всичко свърши. Комбинация от фактори й попречиха да продължи”.

Съгласно правилата, през цялото време тя трябваше да се намира във водата. По пътя си към Флорида плувкинята бе съпровождана от екип от 45 души на пет лодки - лекари, специалисти по хранене и навигация. На всеки 45 минути американката е правила 20-секундни почивки, за да приема течности, а на всеки час и половина си е почивала по две минути, през които е хапвала хляб или лъжица фъстъчено масло.

От акулите, гъмжащи във водите на Флоридския проток, Найад бе защитавана от специален щит, генериращ слаби електрически импулси, които отблъскват опасните обитатели на морските дълбини, но не им причиняват вреда.

Това е втори неуспешен опит на Даяна Найад да преплува Флоридския проток. За първи път тя се пробва през 1978 година, когато плува в клетка за акули, но е принудена да се откаже след 41 час и 49 минути във водата, в резултат на силна буря.

Година по-късно тя успява да преплува 102 мили от Бимини (на Бахамите) до Юпитер (Флорида), и то без да е обградена от клетка. Именно на Ниад се приписва рекордът за най-продължително плуване в океана.

През 1997 г. разстоянието между Куба и Флорида беше преодоляно от 22-годишната австралийка Сюзън Маруни, която обаче плуваше в специална клетка за защита от акули. /БЛИЦ