Легендарният хокеист Тони Еспосито почина на 78-годишна възраст след кратка битка с рак на панкреаса. Новината беше обявена от Чикаго Блекхоукс, където бившият вратар прекара 15 години от кариерата си.

Еспосито ще остане в историята на хокея на лед като един от пионерите на изключително преобладаващия в момента стил „Пеперуда“ при вратарите. Той започва кариерата си в НХЛ през сезон 1968/69 с екипа на Монреал Канейдиънс и в края на шампионата печели Купа Стенли.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

През лятото на 1969 г. Монреал не го защитава по време на специализирания драфт и Тони Еспосито преминава в Чикаго Блекхоукс срещу 25 000 долара. Още в първия си сезон в новия клуб вратарят печели наградата „Колдър Трофи“ като най-добър новобранец, а също така и „Везина Трофи“ за най-добър вратар. Взима „Везина“ и през 1972 и 1974 г.

В годините след края на кариерата си Тони Еспосито е приет в Залата на хокейната слава. През 2017 г. попада в класацията „100-те най-велики играчи в историята на НХЛ“, съставена по случай 100-годишнината на Лигата.