Победителят в колоездачната обиколка на Франция през 1998 година Марко Пантани (Италия) и вицешампионът Ян Улрих (Германия) са използвали изкуствения кръвен допинг ЕПО по време на надпреварата. Това се съобщава в доклад на френския сенат, разпространена от местните медии.

Разкритията идват само дни, след като Крис Фруум (Великобритания) спечели 100-ото издание на Тур дьо Франс. Те са включени в доклад на Сената относно ефективността на антидопинговите мерки.

Ерик Цабел (Германия), Марио Чиполини (Италия), Абрахам Олана (Испания) и Лоран Жалабер (Франция) са сред другите колоездачи, които са уличени в употребата на допинг. Повторните анализи на пробите им са направени през 2004 година, или шест години след участието им в обиколката.

Имената на колоездачите не бяха обявени публично, но френските медии ги идентифицираха според медицинските им картони.

Пантани спечели убедително първото място, а същата година триумфира и в Джирото. Италианецът почина от свръхдоза кокаин през 2004 година.

През миналия месец Улрих, който е шампион в Тур-а за 1997 година, призна, че е употребявал кръвен допинг в кариерата си. Бившият водещ френски колоездач Лоран Жалабер подаде оставка като радио и телевизионен коментатор на Тура, след като беше обвинен от "Л'Екип", че е използвал ЕПО по време на надпреварата през 1998 година.

Французинът Жаки Дюран, чието име е също в списъка, излезе с изявление, в което поема отговорност за действията си.

Петмесечното разследване на Сената обхвана 18 вида спорт, включително плуване, лека атлетика и ръгби, и излезе с 60 предложения.