Шефът на федерацията по конен спорт Георги Гергов едва запази самообладание от завист при вида на новата конна база в пловдивското село Житница. Комплексът е на Величко Яков, собственик на фирма, която се занимава с производство на месо и месни продукти. Самият Гергов е силно пристрастен към конете – той притежава един от най-елитните мустанги в България, който струва около 2 милиона лева. Освен това в село Ягодово, където живее, прави собствена конна база. Тя трябваше да бъде открита с гръмки фойерверки миналата есен, но по неизвестни причини строежът беше замразен.

Новият комплекс в село Житница е втората конна база в Пловдивско – първата бе открита преди 30 години в с. Войводиново. Съпоставка между съоръженията на двата обекта обаче изобщо не може да се прави. СК “Тракиец” е най-значимата частна инвестиция в спортно съоръжение през последните години с вложените в него над 3 милиона лева. Конната база е най-голямата в Южна България – построена е върху 14.3 декара площ край река Тикла. Съоръженията отговарят на най-добрите европейски стандарти. Откритият манеж е с размери 45 на 72 метра, а закритият – 25 на 40 метра. В момента се изгражда още един тренировъчен плац с размери 50 на 30 метра. Трибуната е с повече от 300 седящи места.

Конюшнята е с 36 бокса. Идеята на Величко Яков е тук да заработи “Пансион за коне”, в който собствениците могат да оставят животните на професионалните грижи на опитни гледачи и ветеринарен лекар. В базата работят 25 души постоянно зает персонал. Към комплекса е изграден хотел, ресторант, фитнес и релакс център. Амбицията на собственика Величко Яков е да превърне конната база в център за тренировъчна и състезателна дейност на професионални спортисти и състезатели по конен спорт.

“Обявявам Житница за столица на конния спорт, а ичургубоил Величко Яков за господар на това място. Аз казах!”. С тези думи хан Аспарух, обграден от членове на прабългарската школа за оцеляване “Бага тур” започна церемонията за откриването на базата. В ролята на основателя на българската държава се превъплъти актьорът Стойко Пеев, който преди 25 години се снима в култовия български филм “Хан Аспарух”./БЛИЦ

8_1.jpg

6_2.jpg

4_4.jpg

5_3.jpg